Min flykt över havet på Stadsbiblioteket

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

I den här utställningen möter du människor som har flytt över olika hav och tagit sig till Sverige – från andra världskriget till idag. Över Östersjön, Öresund, Sydkinesiska havet och Medelhavet. Deras röster är några av miljoner andra. De här rösterna kom iland – och får berätta även för dem som aldrig kom fram.

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen som idag. Varje människa på flykt har sin historia. Alla har sina skäl, sina prövningar, sina förhoppningar. Gemensamt är viljan att överleva och skapa sig ett nytt liv. Alla är del av berättelsen om en av vår tids mest angelägna frågor.

Efter tio månader på museet flyttar Min flykt över havet till Stadsbiblioteket. Utställningen öppnar lördagen den 17 november 2018 och pågår till 14 april 2019. Under våren kommer det att pågå programaktiviteter kopplat till utställningen.

Se filmerna från när utställningen visades på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Min flykt över havet
Medelhavet - världens farligaste flyktväg
De vita fartygen - en okänd historia
Utställningen Min flykt över havet invigs på Sjöfartsmuseet Akvariet
2017-11-17 - 2018-04-14

Utställningar

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet på Stadsbiblioteket

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.