Hoppa till huvudinnehåll

Nu har vi stängt

På annan plats

Sjöfartsmuseet Akvariet är stängt men vi kommer att dyka upp på olika ställen i stan. Här kan du se vad som händer härnäst.

oktober 2019

- Föredrag & Samtal

Tatuering

Sjömanstatueringar

Vi människor har sedan urminnes tider målat eller ristat bilder på kroppen. Tillsammans med Ninna från Sjöfartsmuseet Akvariet gör vi ett djupdyk i sjömanstatueringarnas färgglada historia.Plats: Mariaträffen, Majorna.


Tider

Pågår ca 1 timme.

- Föredrag & Samtal

Lena Ringbom ombord

Kvinnor till sjöss

Sjöfartsmuseet Akvariet dyker upp på Stadsmuseet under Kulturnatta och berättar om kvinnors erfarenheter till sjöss och på land – som sjöman, hustru, kokerska, redare och pirat. En alldeles för osynlig historia.


Tider

17.30-18.30 och 19.30-20.30

november 2019

-

Gravsten på kyrkogården

Mariebergs kyrkogård

Vad säger gravstenarna om sitt samhälle? Sjökapten, lotsänka, ångbåtsmaskinist, kakelugnsmästare- på den här kyrkogårdsvandringen lär du dig tyda Majornas särprägel. Startar och avslutas vid Mariebergskyrkogårdens entré, korsningen Mariebergsgatan/Galateagatan. Ingår i årsbiljett (100 kr) och i Stadsmuseets entré (60 kr) för den aktuella dagen. Föranmälan krävs via Stadsmuseets reception: tel: 031-368 36 00. Begränsat antal platser.


Tider

90 min

- Föredrag & Samtal

Hamnarnas musik

Hamnarnas musik

Tango, jazz och pop är bara några av musikstilarna som har spridits över haven av sjömännen. Åsa från Sjöfartsmuseet Akvariet berättar om handelsvägarna, musiken och människorna. Det blir även några musikaliska smakprov. Plats: Mariaträffen, Majorna.


Tider

ca 1 timme.

december 2019

-

Gathenhielmska reservatet

Gathenhielmska reservatet

Stadsvandring i det gamla Majorna. I reservatet finns många gamla hus kvar, och hit hör historierna om Lasse i Gatan, Allmänna vägen med sina minnen av krogar och busliv samt Söderlingska trädgården, där de rika och berömda en gång brukade gå på bjudning...Ingår i årsbiljett (100 kr) och i Stadsmuseets entré (60 kr) för den aktuella dagen. Föranmälan krävs via Stadsmuseets reception: tel: 031-368 36 00. Begränsat antal platser.


Tider

60 min

januari 2020

-

Foto: Linn Bergbrant

Lag och ordning i Majorna

I Majorna låg förr sjömanskrogarna tätt och nöden var stor. När stadsdelen anslöts till Göteborg blev det ordning: gator rätades ut och krogar försvann. Följ med på en vandring genom en stadsdel som förändrats. Startplats: Stigbergstorget utanför Gathenhielmska huset, Stigbergstorget 7. Mål: Chapmans torg 1. Ingår i årsbiljett (100 kr) och i Stadsmuseets entré (60 kr) för den aktuella dagen. Föranmälan krävs via Stadsmuseets reception: tel: 031-368 36 00. Begränsat antal platser.


Tider

90 min