Berättelser från när och fjärran

Historien om Sverige

Utforska historien med marina berättelser ur museets samlingar och utställningar.

Nu pågår SVT:s storsatsning Historien om Sverige. Programserien består av tio avsnitt som skildrar Sveriges historia från istiden fram till våra dagar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer.

andra världskriget

Göteborg i krigstid

Vad menas med kvarstadsbåtar, lejdbåtar och vita båtar? Och varför var bananer så eftertraktade under andra världskriget? Ta del av några avgörande händelser i hamnstaden Göteborg under andra världskriget.

Läs mer

1900-talet

Expedition avslöjade vår klimathistoria

Albatrossexpeditionen färdades över Stilla Havet, Atlanten och Indiska Oceanen på 1940-talet och blev en av Sveriges största vetenskapliga expeditioner. Syftet var att undersöka djuphavets botten på ett nytt sätt och materialet har studerats av forskare från hela världen.

Läs mer om expeditionen

första världskriget

Nödropet från flaskposten

En sommardag 1918 knackade en sjöman på dörren hos fru Constance Thorell i Alingsås. I handen hade han en flaskpost med ett brev från hennes make, övermaskinisten Ernst Josef Thorell, som varit försvunnen till havs sedan i januari samma år.

Läs flaskposten här

1900-talet

Vilhelm Mobergs brev till museet

Visste du att Sjöfartsmuseet och modellen av briggen Tre Kronor kom att spela en stor roll för ett av de avgörande kapitlen i Utvandrarna?

Läs om Moberg och museet

1800-talet

Emigranterna från Göteborg

Under mitten av 1800-talet påbörjades den stora emigrationen till Amerika i Sverige. Systrarna Sonja och Vera från Masthugget i Göteborg var några av dem som lämnade landet med förhoppningar om ett bättre liv på andra sidan havet.

Läs om Vera och Sonja

1700-talet

Fartyget Finland och konstnärlige kapten Ekeberg

Svenska Ostindiska kompaniets största och mest omskrivna fartyg heter Finland och gjorde sju resor till Kina. Finland är också Sjöfartsmuseets största fartygsmodell. Läs mer om skeppet och dess konst- och vetenskapsintresserade kapten Ekeberg.

Läs om Finland och Ekeberg

1700-talet

Kaparen ”Lasse i gatan”

Berättelsen om hur redarsonen Lars Gathe från Onsala blev Karl XII gunstling och Sveriges mest framgångsrike kapare. Och varför Sjöfartsmuseets har en alldeles särskild koppling till piratskepp.

Läs mer om kaparen

1700-talet

Sjöstrider under det Stora nordiska kriget

Under det Stora nordiska kriget (1700-1721) rasade stridigheterna i norra Europa. Ta del av dramatiska slag strax utanför Göteborg mellan Danmark och Sverige.

Läs om sjöstriderna

1600-talet

Stora Sophia och vrakfynden

Berättelsen om ”Gamla Soffi”, är en historia om ett praktfullt fartyg, naturens makter, femtio kanoner och spännande vrakfynd utanför Göteborgs kust.

Läs mer om Stora Sophia

1600-talet

Stormaktstiden, ”storbuken” och kolonin Nya Sverige

Under stormaktstiden var staten i stort behov av pengar för att bekosta tidens alla krig och konflikter. Sveriges första koloni etableras i Amerika på 1600-talet men projektet blir ett misslyckande och erövras av holländare bara 17 år därpå.

Läs mer om Nya Sverige

Stenåldern

En krok med lång historia

Den är ca sex centimeter lång, gjord av ben och är flera tusen år gammal. Kroken som vittnar om livet på stenåldern är Sjöfartsmuseet Akvariets äldsta föremål i samlingarna.

Läs mer om kroken