Akvariet
Upptäck ett levande korallrev
I Korallhavet kan besökarna ta del av utrotningshotade stenkoraller och följa hur ett korallrev växer fram över tid. Detta är ett av Europas största akvarium för levande koraller – och en levande genbank.
I Korallhavet kan besökarna ta del av utrotningshotade stenkoraller och följa hur ett korallrev växer fram över tid. Detta är ett av Europas största akvarium för levande koraller – och en levande genbank.
I den nya publika akvariehallen är det största akvariet Korallhavet (som rymmer 400.000 liter) ett hem för hundratal utrotningshotade tropiska koraller. Här experimenterar museets marinbiologer fram ultimata levnadsförhållanden med hjälp av ljus och salthalt för de känsliga koralldjuren, som placeras ut allt eftersom miljöerna mognar.
– Till en början kommer korallerna att vara ganska små, men inom något år kommer de att växa till sig. Besökarna kommer att få möjlighet att följa utvecklingen under tid, säger Björn Källström, forskare och utvecklingsledare på Akvariet.
Sjöfartsmuseet Akvariets nya korallakvarium är ovanligt. Både för att det inhyser levande koraller, vilket är sällsynt i offentliga akvarier – och för att korallreven är utrotningshotade ekosystem. Enligt en klimatrapport från FN:s klimatpanel IPCC kommer sannolikt endast en procent av jordens korallrev att överleva om vi passerar två graders uppvärmning. Flertalet av korallerna på Sjöfartsmuseet Akvariet kommer kanske inte att kunna upplevas i det vilda framöver.
– Vi kan inte stoppa klimatkrisen genom vår korallodling, men vi kan hjälpa till att spara dem för framtiden, säger Björn Källström.
I ett nytt molekylärlaboratorium på Akvariet pågår just nu det intensiva arbetet med att bygga upp genbanken, vid sidan av att odla och föröka koraller för att säkra deras fortlevnad.
Beroende på hur illa det blir för korallreven så kan ju även våra koraller bli viktiga för restaureringar av korallrev i naturen.
Björn Källström, utvecklingsledare Akvariet.
Syftet med genbanken är att knyta samman publika akvarier i Europa – och i ett senare skede i hela världen – som har levande korallakvarier. Genom att skapa en gemensam databas kommer forskarna på sikt att kunna hålla reda på vilka olika arter av koraller som finns i de olika publika akvarierna.
– Inom genbanken kan vi sedan dela med oss av koraller så att vi sprider ut dem på många akvarier. Vi kommer också låta forskare få tillgång till genbankens koraller för att genomföra forskningsprojekt. De är främst inte avsedda för att planteras ut i havet – men beroende på hur illa det blir för korallreven så kan ju även våra koraller bli viktiga för restaureringar av korallrev i naturen, säger Björn Källström.
Hur påverkas stenkoraller av ljus? Det ville gymnasieeleverna Charlotte Munthe, Matilda Cedergren och Vilda Eriksson ta reda på i sitt gymnasiearbete, som de gjorde i vårt akvarium. Läs deras rapport här.
Akvariets marinbiologer förökar sina koraller bland annat genom ”fraggning”. Det innebär att de delas och placeras på en platta med superlim och placeras i ett akvarium där de växer till sig. Klicka dig framåt i bildspelet med hjälp av pilen och se hur det går till. Läs mer om andra spännande förökningsmetoder här.
/