Aktivitet

Invigning: Oceanista – mode och havet

Tidigare aktivitet
Lör 16 november 2024
13:00 – 15:00
Foajén på entréplan och Ostindiesalen plan 2
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år

Välkommen på invigning av utställningen Oceanista – mode och havet! Det blir öppningstal, musik och introduktioner. Jazztrion KBK3 spelar musik och vi bjuder på alkoholfri pärlande tångbubbel och knapriga tångchips.

Invigningen inleds i foajén med tal av museichef Carina Sjöholm. Vi får även höra från utställningens curator Thorbjørn Thaarup från M/S Museet för Sjöfart i Helsingör och Dr Alex Susanna från samarbetsparten Expona, Museum Exhibition Network, Italien. 

Under eftermiddagen finns det möjlighet att höra tre spännande introduktioner om sjömannen som inspiration och ikon, de marina influenserna i modet och rändernas historia.  Introduktionerna hålls i Ostindiesalen på plan 2.

Läs mer om Oceanista – mode och havet här.

PROGRAM 

Kl 13.00
Invigningen öppnar, musik av jazztrion KBK3.

Kl 13.15
Museichef Carina Sjöholm inviger Oceanista tillsammans med Thorbjørn Thaarup och Dr Alex Susanna.

 Kl 14.00
Sjömannen som inspiration och ikon
Sjömansdräkten syns överallt i den visuella kulturen – konst, mode och reklam. Bilden av sjömannen har blivit en symbol för maskulinitet som lockar både kvinnor och män med sin sensuella attraktionskraft.

Introduktion av Patrik Steorn, museichef Göteborgs konstmuseum.

Kl 14.20
Marina influenser i modet
Under det senaste århundradet har havet och sjömanskostymen använts som stilförebilder inom modet. De blåa ränderna, sjömanskragar, snäckor och koraller har använts som inspiration till dräkter och smycken hos några av de mest uppmärksammade modeskaparna. I den brittiske modeskaparen Alexander McQueens sista kollektion Plato’s Atlantis (2010) var det den sjunkna staden Atlantis som fungerade som inspirationskälla. Dräkterna och accessoarerna hade mönster av fiskskinn, maneter och koraller. Än idag är havet och det maritima livet en vanlig inspirationskälla inom modet.

Introduktion av Josefin Kilner, konsthistoriker och intendent, Röhsska museet i Göteborg.

Kl 14.40
Rändernas historia
Randiga mönster har en lång och växlingsrik historia. Under medeltiden markerades utstötta med ränder och senare fick fångar och tjänstefolk bära randiga kläder. När sjömännens randiga tröjor blev badmode kom ränderna istället att förknippas med sommar, fritid och hygien.

Introduktion av Karl Hellervik, intendent i pedagogik, Sjöfartsmuseet Akvariet.

Kl 15
Invigningen avslutas, men museet har fortsatt öppet till kl 17.   

Toppbild: Finlands sjöhistoriska museum.