Hoppa till huvudinnehåll

Utställningar

På plan två kommer du kunna uppleva en ny basutställning med utgångspunkt från samlingarna. Här får du ta del av berättelser om Göteborgs sjöfart, staden och människorna – i relation till havet, handeln och omvärlden. På plan tre kommer mycket att vara välbekant.

Sammansatt bild på våra utsällningar

Vad har gjorts?

Inför varje ny basutställning tas det fram en förstudie. Förstudien beräknas vara klar hösten 2018. 

Vad händer härnäst?

Alla ytor på plan två håller på att tömmas samt de utställningsytor på plan tre som påverkar bygget. Föremål ska tas om hand och förvaras. Det som går att återanvändas av material, rekvisita och teknik sparas.

Eftersom museet i princip kommer att vara en byggarbetsplats under större delen av stängningen kommer arbetet med innehåll och formgivning av utställningarna i första hand ske utanför museet.

Tillsammans med Higab som förvaltar byggnaden har museet påbörjat arbetet med brandsäkerhet och bättre publikflöden i lokalerna.

Utställningar

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet på Stadsbiblioteket

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.