Boka visning

Är ni en grupp som vill få en guidad visning eller vandring? Vi erbjuder visningar på flera olika teman.

Tre personer som tittar sig intresserfat omkring i ett rum.
Foto: Bo Melin

Kontakta oss för bokning:
bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se
Telefon: 031-368 35 55 eller 0722-111 260
Telefontid: måndag: kl 9 - 11, onsdag kl 13 - 15

Allmän visning

Fyrahundra år av svensk sjöfartshistoria. Om det våldsamma 1600-talet med krig, kolonier och pirater, 1700-talet med kaparkaptenen Lasse i Gatan och ostindiefärderna, 1800-talet med världshandeln och kampen mellan segel och ånga, samt 1900-talet med bl a Svenska Amerika Linien, världskrigen, modern sjöfart och Göteborgs hamns utveckling.

Akvariet - allmän visning

Här finns Västerhavets och korallrevets fascinerande och färgsprakande djur. Under denna visning studerar vi bl a koraller, tropiska sjöhästar och småfläckig rödhaj.

Akvariet - ekologi

Vi berättar om hur havets ekologi fungerar och visar upp levande modeller på viktiga marina ekosystem och deras innevånare i våra nordiska och tropiska akvarier.

Akvariet - miljö

Vad händer med vår havsmiljö vid klimatförändringar, övergödning, rovfiske och föroreningar? Hur påverkar det oss och kan man göra något? Vem äger haven och deras resurser? Vi resonerar kring olika marina miljöaspekter och tittar på nationella och internationella lagar och fördrag som reglerar utnyttjandet av havets resurser.

Hur formas du?

Föreställningar om kvinnligt, manligt och naturligt formar vår uppfattning om vad som är normalt. Tillsammans diskuterar vi historia och biologi med ett genusperspektiv. Vad är det som formar synen på oss själva?

Kampen mellan segel och ånga

Om 1800-talets dramatiska utveckling till havs, med allt mer effektiv sjöfart och alltmer beresta svenska sjömän. Om hur segelfartygen fick allt hårdare konkurrens av ångmaskinerna och om hur emigrationen över Atlanten gick till. Vi avslutar med att berätta om Svenska Amerika Linien.

Segelfartygens tid

Om 1600- och 1700-talens spännande historier på haven: kolonin Nya Sverige vid Delawarefloden, slavhandeln, Ostindiska Kompaniet, skeppen, sjömännen och superkargörerna. Samt inte minst om Lasse i gatan, Sveriges mest kände kapare.

Stad längs vattnet

Hamnstäder bildar ett nätverk som kopplar samman världen. Människor, varor och idéer rör sig över haven, och kontakten med omvärlden har format Göteborg och hamnens historia. En visning i Sjöfartsmuseets utställning om Göteborg som hamnstad och om människorna som rört sig här.

Utställningar

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Utställningen med starka porträtt och unika föremål öppnar den 3 mars.

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.

Entré

• En dagsbiljett kostar 60 kr och gäller för ett besök på Sjöfartsmuseet Akvariet.
  • En årsbiljett kostar 100 kr och gäller för ett obegränsat antal besök under det kalenderår som köpet görs.
  • Årsbiljetten gäller även på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Röhsska museet.
  • Fri entré gäller för alla under 25 år, samt för personer från 65 år folkbokförda i Göteborg.
    Läs mer om hur du hämtar ut ditt seniorkort under besök oss.

• Tisdag–söndag: 10–17
  • Onsdagar: 10–20
  • Museet är stängt:
    Alla måndagar samt
    långfredagen, annandag påsk, 1 maj, 6 juni, midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.