Hoppa till huvudinnehåll

Nu har vi stängt

På annan plats

Sjöfartsmuseet Akvariet är stängt men vi kommer att dyka upp på olika ställen i stan. Här kan du se vad som händer härnäst.

mars 2020

- Föredrag & Samtal Ingår i entrébiljetten

Bild med text där det står hamnarnas musik

INSTÄLLT / Hamnarnas musik

PROGRAMPUNKTEN ÄR INSTÄLLD.  Under våren dyker vi upp på Stadsmuseet med spännande berättelser om Göteborgs maritima historia och mycket mer! Hör om om handelsvägar, musik och människor och något om musikstaden Göteborg.

Kända musikstilar som tango, jazz och pop, men också andra, mindre och mer okända musikstilar har uppstått i mötet mellan människor i hamnstäder och spridits över haven av sjömännen. Vi berättar om handelsvägar, musik och människor och något om musikstaden Göteborg. Vi spelar förstås också smakprov på olika stilar. Hur låter förresten egentligen en äkta sjömansvisa?

Pris
Föreläsningen ingår i museernas entrébiljett. Begränsat antal platser, hämta din platsbiljett i Stadsmuseets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet.

april 2020

- Föredrag & Samtal Ingår i entrébiljetten

Bild av gamla Majorna

INSTÄLLT / Lag och ordning i Majorna

PROGRAMPUNKTEN ÄR TYVÄRR INSTÄLLD.   Under våren dyker vi upp på Stadsmuseet med spännande berättelser om Göteborgs maritima historia och mycket mer! Det har sagts att när Göteborg inkorporerade Majorna blev det ordning och reda i den gamla sjöfartsförstaden.

Vi berättar om Majornas utveckling från 1800-talets mitt med fattigdom, alkohol, krogar och bus till 1900-talets regleringar och stadsplanearbete. Vilken roll spelade Göteborgs stad? Vad gjorde andra krafter i samhället? Vi funderar på stadsutveckling och Majornas speciella utmaningar. Frågan är kanske: blev det lag och ordning?

Pris
Föreläsningen ingår i museernas entrébiljett. Begränsat antal platser, hämta din platsbiljett i Stadsmuseets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet.

- Föredrag & Samtal

Bild på hamnen och ett fartyg

Amerikaväskan

Under våren dyker vi upp på Stadsmuseet med spännande berättelser om Göteborgs maritima historia och mycket mer! Denna tisdag berättar vi om den stora utvandringens tid och om några olika emigranters öden.

Vilka var de? Varför reste de ut? Vad hände där i Amerika? Kom de hem igen till Sverige? Vi har valt ut några intressanta levnadshistorier som visar olika typer av utvandrare och på olika sätt att ta sig an livet i det nya landet.

Pris
Föreläsningen är en del av Vetenskapsfestivalens program och är helt kostnadsfri. Begränsat antal platser, hämta din platsbiljett i Stadsmuseets reception från klockan 10.00 samma dag. I samarbete med Folkuniversitetet.