Hoppa till huvudinnehåll

Haenyeo - Havets kvinnor

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Utställningen med starka porträtt och unika föremål öppnar den 3 mars.

Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kulturen har utvecklat en tradition som bygger på stark gemenskap och hållbart fiske. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Att leva i harmoni med naturens tillgångar är essentiellt inom haenyeo-kulturen. Kvinnorna är fridykare och använder inte dyktuber och harpuner. De har utvecklat en speciell andningsteknik för att klara av att vara under ytan en längre period. Haenyeo fiskar efter säsong och det finns strikta regler vilka djur och växter som får fångas, allt för att garantera havets naturliga tillväxt.

Under generationer har haenyeo skaffat stor kunskap om havet och det marina livet. Yrket går traditionellt i arv och flickor blir upplärda från tidig ålder. Fram till 1500-talet arbetade både kvinnor och män som dykare, men efter hand övertogs yrket helt av kvinnor. Haenyeo försörjer familjen, medan männen i första hand har hand om hushållet.

I utställningen Haenyeo - Havets Kvinnor får vi möta några av kvinnorna och ta del av deras liv och arbete. Här presenteras 26 starka porträtt av fotografen Hyung S. Kim, unika föremål donerade av Sooni Kim samt klipp ur dokumentärfilmen Dykarkvinnorna i Korea producerad av Hee-Young Ko.

Utställningen är producerad av initiativtagaren Min Jeong Ko och Sjöfartsmuseet Akvariet. Min Jeong Kos farmor var haenyeo och hon har en stor passion för kulturen.

Haenyeo – Havets kvinnor pågår från den 3 mars 2018 till museets stängning för ombyggnad hösten 2018.

Välkomna!

En person med cyklop på huvudet, fuktigt hår, handskar och en orange tröja i dykardräktsliknande material tittar rätt in i kameran.
Sunok Kang, Hamo Jeju 2014, fotograf Hyung S. Kim.
Hon var väldigt trött – just denna dag hade hon samlat ihop över 120 kg snäckor i sitt nät. Sunok Kang är i 60-årsåldern och är ledare över ett dykarlag. Hennes porträtt togs precis efter att hon stigit upp ur vattnet.
2018-03-03 - 2018-09-16

augusti 2018

Visning Visning i Haenyeo - havets kvinnor
En unik relation till havet, en extrem arbetsmiljö och en stark sammanhållning. Följ med på en visning i Haenyeo - Havets kvinnor.

september 2018

Visning Visning i Haenyeo - havets kvinnor
En unik relation till havet, en extrem arbetsmiljö och en stark sammanhållning. Följ med på en visning i Haenyeo - Havets kvinnor.

Utställningar

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Utställningen med starka porträtt och unika föremål öppnar den 3 mars.

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.  

Entré

 • En dagsbiljett kostar 60 kr och gäller för ett besök på Sjöfartsmuseet Akvariet.
 • En årsbiljett kostar 100 kr och gäller för ett obegränsat antal besök under det kalenderår som köpet görs.
 • Årsbiljetten gäller även på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Röhsska museet.
 • Fri entré gäller för alla under 25 år, samt för personer från 65 år folkbokförda i Göteborg.
  Läs mer om hur du hämtar ut ditt seniorkort under besök oss.

Öppettider

 • Tisdag–söndag: 10–17
 • Onsdagar: 10–20
 • Museet är stängt:
  Alla måndagar samt
  långfredagen, annandag påsk, 1 maj, 6 juni, midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Kontakt