Hoppa till huvudinnehåll

FOTOGRAFI

Cirka 121 000 bilder finns i samlingarna. Bland motiven finns porträtt av fartyg och människor, fiske, miljöer ombord på fartygen, hamnen och besättningar. 

Cirka 121 000 bilder finns i museets arkiv: pappersfotografier, negativ, skioptikon, dia och digitala bilder. De äldsta är från mitten av 1800-talet. Bland motiven finns porträtt av fartyg och människor, fiske, miljöer ombord på fartygen, lastning och lossning av fartyg i hamnen, besättningar och mycket annat.

Här kan du söka i Sjöfartsmuseet Akvariets fotosamling online »

Svartvitt fotografi av personer som lyfter bananstockar.
Lossning av bananer i Göteborgs hamn

Utställningar

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet på Stadsbiblioteket

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.