Hoppa till huvudinnehåll

FÄRJAN 4

Museets största ”föremål” i samlingarna är den enda kvarvarande ångfärjan från lokaltrafiken över älven i Göteborg.

En liten färja med texten "Färjan 4" längs med skrovet färdas på vattnet. I bakgrunden syns stora gula byggnader och två olika torn.
Färjan 4, Sjöfartsmuseet Akvariet

FÄRJAN 4 levererades i oktober 1920 av Motala Verkstad till Göteborgs Hamnstyrelse och sattes i trafik på linjen Residensbron - Götaverken. Färjan gick var 15:e minut från klockan sex på morgonen till ett på natten. Söndagar började turerna en timma senare och slutade en timma tidigare. "4:an" var kvar som reservfärja fram till 1970, då den skänktes till Sjöfartsmuseet Akvariet. 

Idag arbetar den ideella föreningen Sällskapet Ångbåten för att driva och bevara färjan i trafikdugligt skick. 

Vill du veta mer om färjan, läs mer på Sällskapet Ångbåten. 

Utställningar

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet på Stadsbiblioteket

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.